Trebinje i okolica

Book now - Hotel Nar - Trebinje
Trebinje se nalazi na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine, na površini od 904 km², sa 36 000 stanovnika. Ima veoma bitan geografski položaj, jer se nalazi na granici sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Položaj Trebinja je veoma važan za njegov turistički razvoj jer je od svjetski poznate turističke destinacije – Dubrovnika udaljen 27 km, a od Herceg Novog 40 km.

Grad je smješten na obalama rijeke Trebišnjice (nekada najveće ponornice u Evropi), ispod planine Leotar, na nadmorskoj visini od 273 m. Trebinje ima skladan urbani razvoj sa nekoliko zona: Stari grad sa odlikama orijentalne arhitekture, centar grada u mediteranskom stilu izgrađen u vrijeme Austro-Ugarske i savremeni dio grada sa industrijskim i stambenim objektima. Smatra se jednim od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Mediteranska (izmijenjeno kontinentalna) klima sa 260 sunčanih dana daje poseban topao, pitom izgled ovom kraju i ljudima koji u njemu žive. Povoljna klima omogućava život kulturama kao što su vinova loza, rano voće i povrće, što obogaćuje hercegovačku trpezu u turističkoj ponudi. Klima se, pored velikog broja

sunčanih dana, odlikuje malom relativnom vlažnošću i oblačnošću, pojačanim vazdušnim strujama, kišama u zimskom periodu i toplim ljetima. Interesantno je da je u Trebinju toplija jesen nego proljeće. Srednja godišnja temperatura vazduha kreće se oko 14,5°C.

Trebinje ima bogatu istorijsku prošlost i prvi put se spominje u X vijeku kod Konstantina Porfirogenita pod nazivom Tribunija, koji je kasnije promijenjen u Travunija. Današnji naziv datira iz XVI vijeka. Vegetacija i životinjski svijet su veoma raznovrsni. Svaki ljubitelj prirode ostaje zadivljen ljepotom ove prelijepe hercegovačke oaze. Prirodna vegetacija područja uslovljena je nadmorskom visinom, klimom, sastavom zemljišta kao i drugim faktorima.